6 signalen die je vertellen dat je de verkeerde baan hebt.
Het leven is makkelijker dan wij het maken. Je hebt waarschijnlijk geen analyse nodig om je bijvoorbeeld duidelijkheid te geven of je goed bent in je werk. Als je eerlijk bent tegenover jezelf, zul je absoluut weten of het tijd is om voor een nieuwe uitdaging te gaan. Maar velen onder ons zijn niet bereid het hardop te zeggen...
Helemaal wanneer het opbiechten van deze waarheid je dwingt om tijd en moeite te besteden, om grote delen van je leven te veranderen. Je zou denken dat niet iedereen in de wereld zijn of haar perfecte baan kan hebben. Niets is minder waar. Geen enkel mens zou het grootste deel van zijn kostbare leven moeten doorbrengen om iets te doen waar ze niet goed in zijn of niet leuk vinden, en wat hen ongelukkig maakt.
Ik deel 6 signalen met je die er op duiden dat het misschien tijd is om te gaan zoeken naar een nieuwe baan. Als je op een werkdag moeite hebt om uit je bed te komen, of alleen voor het weekend leeft, kan het zijn dat je een verkeerde baan hebt. Misschien werk je bij een voor jou verkeerde organisatie. Of allebei.
1. Hoe voel je je op je werk?
Het kost sommige werknemers in exact dezelfde functie tweemaal zoveel inzet dan hun collega's. Ze maken ook nog eens meer fouten dan hun collega's. Dit komt dat deze groep medewerkers niet vanuit hun natuur hun werk doen. Wanneer je ziet dat je collega's hun taken uitvoeren, en het er gemakkelijk en moeiteloos uitziet, en jij ervaart veel moeite om je werk gedaan te krijgen en je vindt het belastend en moeilijk, dan kan het zijn dat jij niet op je plek zit. Werk dat je leuk, interessant of uitdagend vindt gaat je gemakkelijk af en kost je over het algemeen veel minder inspanning en energie. Je kunt het uren volhouden. Werk dat je niet zo ligt, is al gauw saai en oninteressant.
2. Continu negatieve reacties.
Kijk eens naar de feedback die je krijgt. Is je dag gevuld met negatief commentaar en gemopper van anderen, dan is het waarschijnlijk niet omdat ze je te grazen willen nemen. Je zit waarschijnlijk niet op je plek in je baan. Je ervaart de feedback als negatief omdat je je werk niet leuk vindt en er niet voor kunt warmlopen. Je kunt de positieve dingen niet meer zien. Het zijn niet je collega's die het op je gemunt hebben, maar het probleem ligt bij jezelf. Wees eerlijk naar jezelf en zoek iets dat je veel beter ligt.
3. Je bent het lelijke eendje
Ken je het verhaal van het lelijke eendje? Het verhaal gaat over een eendje, dat zijn hele leven als jong eendje lelijk gevonden wordt door alle anderen en geen waardering kent. Totdat hij ontdekt dat hij eigenlijk een zwaan is. Alles was moeilijk voor hem, omdat hij niet wist wat hij werkelijk was. Een prachtige zwaan is heel wat anders dan een lelijke eend. Een briljante directiesecretaresse is ook heel wat anders dan een ongelukkige klantenservice medewerkster. Het draagt niets goeds bij aan je leven om je werk te doen, terwijl je totaal geen connectie hebt met wat je doet, en het alleen doet omdat je de baan nodig hebt of niet direct weet wat dan het alternatief zou moeten zijn. Niet voor niets draaien bedrijven beter wanneer hun personeel gemotiveerd is. Het klantcontact verloopt beter, omdat de medewerkers goed in hun vel zitten wanneer ze in hun juiste functie werken. De omzet stijgt bij gelukkige medewerkers.
Als je buikgevoel zegt dat je baan je "eigenlijk" niet past, dan is het waarschijnlijk ook zo. Je kunt je vaak aangetrokken voelen tot mensen met dezelfde interesses. Zij hebben meestal ook dezelfde voorkeur voor hetzelfde soort banen. Kijk eens om je heen of je gelijkgestemden kunt vinden. Zij kunnen je misschien duidelijkheid geven in jouw situatie.
4. Geen zin om te delen
De meeste mensen spenderen de meeste tijd van hun leven op het werk of met praten over hun werk. Als zelfs praten over je werk niet meer aangenaam is of zelfs gênant, dan doe je je werkgever, maar vooral jezelf, geen plezier door niet rond te kijken naar een baan waar je wel gepassioneerd over bent.
5. Gewoon voor het geld.
We hebben allemaal geld nodig. Maar alleen werken voor het geld maakt het een stuk moeilijker om je leven leuk te vinden. Reset je kompas door jezelf te vragen wat je zou doen als je geen geld nodig had. Ga dan strategisch rondkijken naar manieren om betaald te krijgen om dát te doen waar je van houdt bij een organisatie, of ga voor jezelf werken. Een snelle zoekopdracht op het web leidt je naar genoeg voorbeelden van mensen die fulltime maar ook parttime doen waar ze van houden. Schrijven, breien, tuinieren, koken, bakken, ontwerpen, lesgeven, trainen en alles wat je je maar kunt voorstellen. Gebruik hun voorbeelden om uit te zoeken hoe je je vaardigheden en passie kunt toepassen om zo'n functie te vinden of zo'n doelgroep voor jezelf te creëren. Ben je werkloos en leef je van een uitkering dan kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een baan te vinden die je met passie kunt invullen. Zeker als je al langere tijd hebt moeten solliciteren op alles wat maar langs komt. Dit bevordert niet echt je motivatie. Vind je het lastig om te bepalen wat jouw sterke punten zijn, of wat jouw talenten zijn, of waar je passie ligt, dan kun je mijn programma "Boost jezelf in een Happy Flow" volgen waarin je jouw passie ontdekt en weet wat jij het liefste wilt doen in het leven. Je leert wat je mogelijkheden en kansen zijn en kunt daarna vol aan de slag met het creëren of verwerven van jouw ideale uitdaging. Ook via de sociale dienst of UWV is het meestal mogelijk trainingsbudget te krijgen voor dit soort programma's. Sinds kort is mijn programma ook beschikbaar voor werkgevers en outplacement organisaties. Dus zit je op de wip of in between jobs, en heb je nog geen uitzicht op een nieuwe uitdaging, vraag eens aan welk budget beschikbaar is voor opleidingen en trainingen. Deze training kan je een heleboel helderheid verschaffen. En het scheelt je al een hoop kopzorgen als je weet dat je dit meestal vergoedt kunt krijgen. Ook voor je werkgever is deze duidelijkheid van belang. Gemotiveerde mensen die weten wat ze willen gaan recht op hun doel af, en zijn veel gewilder op de arbeidsmarkt. Eenmaal op je plek, zul je ervaren dat een baan waar je met hart en ziel voor gaat, moeiteloos aanvoelt, en veel meer oplevert dan alleen een salaris aan het einde van de maand.
6. Jij kunt niet jezelf zijn
Een kans om jezelf te zijn in je werk is alles waard. Aangemoedigd worden om te zijn wat jezelf groot maakt. Het maakt je rijk, geeft je een voldaan en waardevol gevoel en het voedt je zelfvertrouwen en motivatie. Doen alsof je iemand anders bent tijdens je werk of op elk ander moment in je leven, zal je niet gelukkig maken.
Als je je herkent in een van de bovenstaande symptomen, stop dan vandaag niet met je baan, maar ga op zoek naar mogelijkheden om dát te gaan doen, dat je morgen gelukkiger zal maken. Weekenden zijn geweldig, maar het zijn slechts twee dagen van een hele week!
Kijk hier voor meer informatie over mijn programma Boost jezelf in een Happy Flow.